|
Surowcem do produkcji wody na potrzeby mieszkańców miasta i części gminy Giżycko, są zasoby wód podziemnych, zlokalizowane na terenach przyległych do wschodnich granic miasta. Woda ujmowana jest przy użyciu 14 studni głębinowych o głębokosci od 40 do 216m.
Z ujęcia pozyskujemy rocznie ok. 1,6mln.m3 wody. Proces uzdatniania nastawiony jest na usuwanie nadmiaru związków żelaza i manganu.
Woda nie wymaga prowadzenia procesów dezynfekcyjnych (chlorowania). Wody ujmowane studniami wierconymi zaliczane są do wód słodkich, średnio mineralizowanych, twardych, o odczynie słabo zasadowym. W odniesieniu do dopuszczalnych zawartości poszczególnych parametrów chemicznych, charakterystycznych dla wód pitnych, woda pozyskiwana z ujęcia zawiera ponadnormatywne wielkości związków żelaza i manganu, które w procesie uzdatniania zostają zredukowane, do poziomu określonym rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
Badania jakościowe wody przeprowadzane są na etapie uzdatniania, a także w wybranych punktach sieci, na terenie miasta.
Powiatowy Inspektor Sanitarny, w ramach kontroli jakości dostarczanej wody, ocenia i potwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi
(OCENA PSSE)
Parametry wody dostarczanej z Stacji Uzdatniania Wody
rodzaj badanej wody |
parametry |
Mętność NTU |
Barwa mg/l Pt |
Zapach
- |
Odczyn pH |
Amoniak mg NH4/l |
Żelazo ogólne μg/l Fe |
Mangan μg/l Mn |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
Siarczany mg/l |
Chlorki mg/l Cl |
SUW Giżycko - Woda surowa
|
6,5 |
26 |
0 |
7,3 |
0,72 |
2009 |
276 |
379 |
40 |
342 |
SUW Giżycko - Woda uzdatniona
|
0,48 |
7 |
akcept. |
7,5 |
< 0,033 |
< 40 |
20 |
377 |
41,9 |
17,9 |
Najwyższa dopuszczalna wartość
|
<1 |
<15 |
akcept. |
6,5-9,5 |
0,5 |
200 |
50 |
60-500 |
250 |
250 |
Twardość wody do spożycia wg norm powinna mieścić się w przedziale: 60-500mg CaCO3/dm3. Woda, którą dostarczamy dla ludności jest wodą twardą, średnio zmineralizowaną, zawierajšca 400 mg CaCO3/dm3 ( 8 mval/l, 22,5 stopnie niemieckie, 4 mmol/l )
Skala twardości wody:
Stopień twardości wody |
[mval/l] |
[mg CaCO3] |
[stopnie niemieckie]
°dH |
[mmol/l] |
Woda bardzo miękka |
< 2 |
< 100 |
< 5,6 |
< 1 |
Woda miękka |
2-4 |
100-200 |
5,6 - 11,2 |
1-2 |
Woda średnio-twarda |
4-7 |
200-350 |
11,2 - 19,6 |
2 - 3,5 |
(Woda z SUW Giżycko)
Woda twarda |
( 8 ) 7-11 |
( 400 ) 350-550 |
( 22,5 ) 19,6 - 30,8 |
( 4 ) 3,5 - 5,5 |
Woda bardzo twarda |
> 11 |
> 550 |
> 30,8 |
> 5,5 |
Stopień twardości wody z naszego ujęcia wynika z ogólnego poziomu mineralizacji (zawartości rozpuszczonych minerałów), który wynosi blisko 730 mg/l. Podstawowy podział wód stosowany w nauce - takich dyscyplinach jak balneologia i hydrogeologia, wynika z ogólnej mineralizacji, czyli sumy zawartych składników mineralnych, w jednym litrze wody. Wody zawierające do 100 mg/l, są określane jako wody ultra słodkie, zawierające od 100 do 500mg/l - słodkie, zawierające od 500 do 1000 mg/l - wody o podwyższonej mineralizacji. Wody zawierające powyżej 1000mg/l składników mineralnych, są wodami mineralnymi.
Po odparowaniu czystej chemicznie wody, pozostają więc stałe składniki mineralne, głównie związki wapnia i magnezu. Widoczne "gołym okiem" osady, na dnie naczynia po gotowaniu wody, są powodem niepokoju i wątpliwości co do zagrożeń dla zdrowia (i tu przywołuje się często przykład choroby kamicy nerkowej).
Tymczasem, paradoksalnie wody nisko- lub średniozmineralizowane (taką jest woda z SUW Giżycko nie poddana gotowaniu) wzmagają kurczliwość i perystaltykę mięśni gładkich dróg moczowych, co ułatwiaja wydalanie kamieni na zewnątrz.
Dr med. Michał Zieleniewski, zwolennik krenoterapii (lecznicze działanie niektórych wód) z uznaniem podkreślał skuteczność krynickiej wody "Jan" w usuwaniu kamieni nerkowych. Minerały, jakie znajdują się w tej i jej podobnych wodach powodują wydalanie z moczem kwasu moczowego, szczawiowego i fosforowego - protoplastów kamicy nerkowej.
Poniższa tabela porównuje zawartość minerałów w wodzie z SUW Giżycko z wodą żródlaną "Jan".
Zawartość minerałów [mg/l] |
Porównanie wód |
Woda "Jan" |
SUW Giżycko |
Kationy: |
magnezowy |
Mg2+ |
24,81 |
23,66 |
wapniowy |
Ca2+ |
152,3 |
117,8 |
sodowy |
Na+ |
15,42 |
17,1 |
potasowy |
K+ |
3,61 |
3,21 |
Aniony: |
wodorowęglanowy |
HCO-3 |
524,0 |
475,0 |
chlorkowy |
Cl- |
17,73 |
23,1 |
siarczanowy |
SO24 |
51,34 |
28,8 |
Ogólna mineralizacja: |
mg/l |
821,47 |
728,3 |
Jak widać, różnice w składnikach są znikome. 
Woda "Jan", wykorzystywana do leczenia nerek jest wręcz bardziej zmineralizowana, a zatem jest także twardsza.
W produkcji wód butelkowanych obowiązuje podział na trzy rodzaje:
- nisko zmineralizowane, zawartość minerałów poniżej 500mg/l,
- średnio zmineralizowane, 500 ÷ 1500mg/l (woda z ujęcia "Gajewo" - 728,3 mg/l),
- wysoko zmineralizowane, powyżej 1500mg/l.
O wartości źródlanych wód butelkowanych, mineralnych i stołowych decyduje ogólna ilość składników mineralnych - i na tym polu woda z naszego ujęcia może śmiało konkurować.
Woda z ujęcia "Gajewo", uzdatniona zgodnie z wymaganiami Ministra Zdrowia, jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, aczkolwiek nie w pełni odpowiada innym domowym zastosowaniom, np. mycie, pranie, ogrzewanie, itp.
Idealnym rozwiązaniem byłoby podwojenie systemu instalacji wodociągowych. Wówczas możliwe byłoby dostarczanie wody do picia oraz drugą siecią - do pozostałych celów domowych lub technologicznych. Jednakże dysponujemy pojedynczym systemem, którego priorytetem jest zapewnienie dostawy wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
|
|