PRODUKCJA I UZDATNIANIE WODY |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Surowcem do produkcji wody na potrzeby mieszkańców miasta i części gminy Giżycko, są zasoby wód podziemnych, zlokalizowane na terenach przyległych do wschodnich granic miasta. Woda ujmowana jest przy użyciu 15 studni głębinowych o głębokosci od 40 do 224m. Z ujęcia pozyskujemy rocznie ok. 1,6mln.m3 wody. Proces uzdatniania nastawiony jest na usuwanie nadmiaru związków żelaza i manganu. Woda nie wymaga prowadzenia procesów dezynfekcyjnych (chlorowania). Wody ujmowane studniami wierconymi zaliczane są do wód słodkich, średnio mineralizowanych, twardych, o odczynie słabo zasadowym. W odniesieniu do dopuszczalnych zawartości poszczególnych parametrów chemicznych, charakterystycznych dla wód pitnych, woda pozyskiwana z ujęcia zawiera ponadnormatywne wielkości związków żelaza i manganu, które w procesie uzdatniania zostają zredukowane, do poziomu określonym rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
Badania jakościowe wody przeprowadzane są na etapie uzdatniania, a także w wybranych punktach sieci, na terenie miasta. Parametry wody dostarczanej z Stacji Uzdatniania Wody Twardość wody do spożycia wg norm powinna mieścić się w przedziale: 60-500mg CaCO3/dm3. Woda, którą dostarczamy dla ludności jest wodą twardą, średnio zmineralizowaną, zawierającą 400 mg CaCO3/dm3 ( 8 mval/l, 22,5 stopnie niemieckie, 4 mmol/l ) Skala twardości wody:
Stopień twardości wody z naszego ujęcia wynika z ogólnego poziomu mineralizacji (zawartości rozpuszczonych minerałów), który wynosi blisko 730 mg/l. Podstawowy podział wód stosowany w nauce - takich dyscyplinach jak balneologia i hydrogeologia, wynika z ogólnej mineralizacji, czyli sumy zawartych składników mineralnych, w jednym litrze wody. Wody zawierające do 100 mg/l, są określane jako wody ultra słodkie, zawierające od 100 do 500mg/l - słodkie, zawierające od 500 do 1000 mg/l - wody o podwyższonej mineralizacji. Wody zawierające powyżej 1000mg/l składników mineralnych, są wodami mineralnymi. Po odparowaniu czystej chemicznie wody, pozostają więc stałe składniki mineralne, głównie związki wapnia i magnezu. Widoczne "gołym okiem" osady, na dnie naczynia po gotowaniu wody, są powodem niepokoju i wątpliwości co do zagrożeń dla zdrowia (i tu przywołuje się często przykład choroby kamicy nerkowej). Tymczasem, paradoksalnie wody nisko- lub średniozmineralizowane (taką jest woda z SUW Giżycko nie poddana gotowaniu) wzmagają kurczliwość i perystaltykę mięśni gładkich dróg moczowych, co ułatwiaja wydalanie kamieni na zewnątrz. Dr med. Michał Zieleniewski, zwolennik krenoterapii (lecznicze działanie niektórych wód) z uznaniem podkreślał skuteczność krynickiej wody "Jan" w usuwaniu kamieni nerkowych. Minerały, jakie znajdują się w tej i jej podobnych wodach powodują wydalanie z moczem kwasu moczowego, szczawiowego i fosforowego - protoplastów kamicy nerkowej. Poniższa tabela porównuje zawartość minerałów w wodzie z SUW Giżycko z wodą żródlaną "Jan".
Jak widać, różnice w składnikach są znikome. |